Zakaj raje polnozrnato?
Nov 05, 2021Pšenica je zadnja leta vedno na zatožni klopi. Vendar …
… pšeniÄna moka sama po sebi ni nezdrava. Lahko vsebuje veliko vlaknin, mineralov, antioksidantov in vitaminov, zato bi jo lahko v teoriji uvrstili med zdrava žita.
Težava je v tem, da za nastanek bele pšeniÄne moke, iz katere je v našem okolju veÄina pekovskih izdelkov, odstranijo ovojnico zrna, ki pa je ravno najbolj zdrava in vsebuje najveÄ hranilnih snovi: vlaknin, B vitaminov (tiamin, riboflavin, niacin in folat, ki so pomembni za zdravje las, nohtov), minerale, kot sta magnezij in selen (oba zelo pomembna za imunski sistem) in antioksidantov (ki služijo za ‘popravljanje’ poškodovanih celic, imunski sistem, stanje itd.).
‘Bela’ oziroma nepolnovredna moka je najbolj osiromašena s hranili, zato gre za najmanj zdravo vrsto moke, saj v primerjavi z denimo polnozrnato moko, kjer se pri pridelovanju moke ohrani ovojnica zrna, vsebuje kar do 80 odstotkov manj mineralov, antioksidantov in vitaminov.
Pšenica torej JA, vkolikor seveda vaš otrok ali vi niste preobÄutljivi na gluten, vendar posegajte raje po polnozrnatih razliÄicah!
Simona KorenÄan, dr. med.
Preveri vse naše spletne teÄaje
Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov!
Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplaÄno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s podroÄja zdravja, razvoja, odnosov in Äustvovanja otrok in družine.